Búcsúszombat 2015

2015.11.14.

Búcsúszombat 2015

Hagyományteremtő céllal ünnepeltük búcsúnkat az ünnep előestéjén.

Templomunk búcsújának ünnepe

 

Az 1755-ben növekedésnek indult templomunk 260 éves évfordulóját ünnepeltük meg 2015 november 7-én és 8-án. Őseink, Isten házának védnökéül a Gondviselés anyjának, Szűz Máriának oltalmát választották.

60 évvel ezelőtt Roderburg Ernő plébánosunk javaslatára a 200 éves templom képét az Úrnapi körmenet ünnepén virágszirmokból rakták ki.

Idén a rendhagyóan búcsú előestéjére szervezett ünnepi misére egykori plébánosunkat, Nobilis Márió atyát hívtuk meg. Homíliájában a gondviselésről szólt, ami akkor működik, ha mindenünket odaadjuk, mint ahogy az a szegény özvegyasszony, aki két fillért dobott a templom perselyébe. Gondjaink mindig lesznek, és az Istennek mindig vannak megoldásai, amiket annyira tud megvalósítani, amennyire mi átadjuk magunkat neki. A liturgia alatt a község női énekkara színesítette imánkat, akik bűneiktől akartak szabadulni, azok gyónhatott. A kórus alatt elhelyezetett harmónium Feri bácsi keze alatt engedelmes jószágként kísérte énekünket, amihez igyekeztünk szívből fakadó gondolatainkat csatolni. Templomunk jól érezhette magát, mivel a falai közt igen sokan voltunk.

Az ünnepre nem vásárosokat, céllövöldéseket és körhintát hívtunk, hanem a híveket. A plébánia épülete - követve a templomépület nyitottságát - tárt karokkal várta az ünneplőket. Az ízlésesen berendezett aula a gondviselésről árulkodott: a családok által hozott sütemények, házi borok, üdítők csak arra vártak, hogy gazdára találjanak. Márió atya és a hívek pedig kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel múlatták az időt. 

vissza